Hoe kom ik te weten of ik te maken heb met bedrijfsspionage?


Wat houdt bedrijfsspionage in?


Er is sprake van bedrijfsspionage wanneer iemand in opdracht van een bedrijf confidentiële of gevoelige informatie moet inwinnen en doorspelen over een ander bedrijf. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van afluisterapparatuur of een verborgen camera.
De concurrentie kan erop uit zijn uw producten en productieprocessen te kopiëren of kan uw ideeën voor nieuwe producten overnemen en laten patenteren voor u hier zelf aan toekomt. Ook wanneer er een rechtszaak lopende is of als er sprake is van een vijandige overname worden bedrijven regelmatig het slachtoffer van spionage.


Welke gevolgen zijn er voor het slachtoffer?


De gevolgen van bedrijfsspionage zijn vaak niet te overzien, zowel op financieel vlak als op vlak van imago en reputatie. Voorbeelden van sectoren die gevoelig zijn aan dit soort wanpraktijken zijn onder meer de financiële sector en de farmaceutische industrie. Ook consultancy bedrijven zijn beter op hun hoede.


Wat doe ik wanneer ik bedrijfsspionage vermoed?


Hou uw vermoedens in eerste instantie stil en bespreek ze niet met uw werknemers. Het kan net zo goed één van hen zijn die in opdracht van de concurrentie handelt. Ook raden we af om zelf een onderzoek op te starten. Neem contact op met een erkend privé detective, want enkel hij of zij kan en mag in principe een tegenonderzoek uitvoeren.


Vreest u dat u het slachtoffer werd van bedrijfsspionage en wil u een tegenonderzoek laten uitvoeren? Neem contact op met een erkend prive detective van LIKA Consultants.